Sälengodset - Mitt i SälenSälen kan faktiskt stoltsera med norra Europas allra största alpina skidområde. Det är ett verkligt drömresmål för alla som älskar utförsåkning i härliga och fantastiskt preparerade pister. Strax söder om Sälen ligger den lilla byn Berga som har blivit världsberömd i och med att starten av Vasaloppet alltid sker just här. Annars är Sälen en ganska liten fjällby med sina 625 bofasta invånare. Detta är dock en siffra som multipliceras med sig själv varje vintersäsong när de riktigt stora turistströmmarna anländer dit. Fjällanläggningarna och pisterna är många i området. Hundfjället, Lindvallen, Högfjället, Stöten, Näsfjället, Tandådalen och Kläppen är alla högkvalitativa och välkända anläggningar för alpin skidåkning. Mina damer och herrar: Detta är Sälenfjällen.


View

Vart ligger Sälen?

Sälen ligger i den västra delen av Dalarna, knappt 40 mil från Stockholm, drygt 46 mil från Göteborg och 75 mil från Malmö. Vägarna i området håller mycket hög standard, till stor del med anledning av att det under vintersäsongen samlas skidsugna turister i tiotusentals här. Vad många kanske inte tänker på så ofta är att norra Europas absolut största område för alpin skidåkning finns i den lilla fjällbyn Sälen, med sina lite drygt 600 bofasta invånare. 


Hur många skidbackar finns det i sälen?

Här kan man välja mellan hela 116 olika nedfarter, allihop av olika svårighetsgrad. Det fina med just Sälen är att man absolut inte behöver vara fullfjädrad skidåkare för att kunna njuta av backar och nedfarter. För grejen är att även om du aldrig har stått på ett par skidor, eller en snowboard, tidigare så kan du med lätthet lära dig den alpina skidåkningens ädla konst under dina dagar i Sälen. Här finns det nämligen pister som är extra ”snälla” och därmed helt perfekta för nybörjaren att prova på. Givetvis finns det även pister som är både brantare och svårare här. ”Svarta” pister som erbjuder den erfarne skidåkaren riktiga utmaningar att bita i.

När det gäller frågan om boende så kan vi berätta att utbudet i Sälen är mycket stort och varierat. Det finns boenden för alla smakriktningar, skulle man kunna säga. I Sälen hittar du nämligen allt från äkta fjällstugor och lägenheter till de där riktigt lyxiga hotellen. Oavsett vilken typ av boende som du är på jakt efter så kan vi lova dig att du kommer att hitta exakt vad du önskar dig i Sälen.


Vad kan man göra i Sälen? 

Ja, förutom alpin skidåkning i absolut världsklass i perfekt pistade nedfarter samt givetvis även längdskidåkning så bjuder Sälen på en hel uppsjö av kringliggande aktiviteter som man kan ägna sig åt. Hundspann är ett sådant exempel. Här finns även ett härligt äventyrsbad och inomhussurf, ett flertal restauranger, pubar, spa, bio och för den som vill handla och tillaga sin egen mat finns det givetvis ett antal mataffärer att välja mellan. After Ski och dans samt annan typ av underhållning finns det givetvis också här.

Man skulle med lätthet kunna säga att allt det där som du är van vid hemifrån finns på plats i Sälen. Givetvis är Sälen anpassat för barnfamiljer med massor av bus.

Valda boenden