Vandra i SälenfjällenAtt vandra i Sälenfjällen är en fantastisk upplevelse för naturälskare och äventyrsentusiaster. Med ett omfattande nätverk av vandringsleder erbjuder Sälenfjällen en mångfald av terränger och natursköna vyer att utforska. Från lugna skogsstigar till utmanande fjälltoppar finns det alternativ för alla vandringsnivåer. Den imponerande naturen med sina grönskande skogar, kristallklara bäckar och majestätiska fjälltoppar skapar en unik och inspirerande miljö att vandra i. Oavsett om du letar efter en kort promenad eller en längre fjällvandring, kommer vandringen i Sälenfjällen att ge dig möjlighet att koppla av, njuta av naturen och uppleva fjällandskapets magi på nära håll. Vill ni hyra en stuga i sälen för er fjällvandring. Då kan Sälengodset erbjuda vad ni söker. Våra stora stugorexklusiva boenden och lyxiga stugor i sälen är den perfekta utgångspunkten för att vandra i sälen och återvända till i slutet av dagen för vila ut i vår relax och SPA.


  Sommar på fjället

  I Sälenfjällen finns det ett stort antal vandringsleder som erbjuder möjligheter att upptäcka den vackra och variationsrika naturen i området. Här är en översikt över några av de mest kända vandringslederna i Sälenfjällen:


  Vasaloppsleden 

  Vasaloppsleden sträcker sig över 90 kilometer genom vacker natur och historiska marker och är mest känd för att vara den klassiska sträckan för det legendariska Vasaloppet. Att vandra Vasaloppsleden ger dig en unik möjlighet att följa i spåren av svensk skidhistoria och uppleva den fantastiska naturen längs vägen.

  Leden tar dig genom en mångfald av terräng, från skogar och berg till öppna fält och idylliska sjöar. Du kommer att vandra genom pittoreska byar och passera historiska platser som har en speciell betydelse för Vasaloppets historia.

  Under vandringen kan du förvänta dig varierande svårighetsgrader och utmanande terräng. Leden är välmarkerad och skyltad för att hjälpa dig navigera rätt väg. Det finns också flera möjligheter till övernattning längs leden, med stugor och vindskydd tillgängliga för vandrare.

  Att vandra Vasaloppsleden ger dig möjligheten att uppleva den omgivande naturen på nära håll. Du kommer att känna den friska luften och njuta av panoramautsikter över vackra landskap. Du kan också stöta på djurliv som älgar, hjortar och olika fågelarter längs vägen.

  Förberedelser är viktiga inför vandringen på Vasaloppsleden. Se till att ha rätt utrustning, inklusive bra vandringsskor, kläder för olika väderförhållanden, mat och vatten. Det är också viktigt att vara fysiskt förberedd och ha tillräcklig kondition för att klara av sträckan.

  Vandring på Vasaloppsleden ger dig en känsla av bedrift och en möjlighet att vara en del av Vasaloppets historia. Det är en unik upplevelse som kombinerar utmaning, natur och kulturell rikedom. Oavsett om du är en erfaren vandrare eller nybörjare, kommer vandringen på Vasaloppsleden att ge dig minnen för livet.  Högfjällsleden 


  Högfjällsleden i Sälen är en 80 kilometer lång vandringsled som tar dig genom spektakulära fjällandskap, trolska skogar och vidsträckta myrar. Det är en av de mest populära vandringslederna i området och erbjuder en enastående naturupplevelse för både erfarna vandrare och nybörjare.

  Under vandringen längs Högfjällsleden kan du förvänta dig fantastiska panoramavyer och en storslagen känsla av vidsträckt frihet. Leden tar dig genom vild och orörd natur, där du kan utforska skogens lugn, fjällens mäktighet och myrarnas mystik.

  Högfjällsleden är välmarkerad och skyltad, vilket gör det enkelt att följa leden och hålla rätt kurs. Det finns också flera vindskydd längs vägen där du kan rasta, övernatta eller bara njuta av en stunds vila och beundra naturen.

  För att njuta fullt ut av vandringen längs Högfjällsleden är det viktigt att vara väl förberedd. Se till att ha rätt vandringsutrustning, inklusive bekväma vandringsskor, kläder för olika väderförhållanden, mat och vatten. Var också medveten om att fjällmiljön kan vara oförutsägbar, så det är viktigt att vara medveten om väderförhållandena och ha rätt kunskap om säkerhet och självhjälp i fjällterräng.

  Vandring längs Högfjällsleden ger dig en möjlighet att komma nära naturen, andas in den friska fjälluften och låta tankarna vandra fritt. Det är en upplevelse som ger dig möjlighet att koppla av, reflektera och känna dig en med naturen.

  Oavsett om du väljer att vandra hela sträckan eller bara utforska delar av Högfjällsleden, kommer du att skapa minnen och upplevelser som varar för livet. Det är en vandringsled som lockar med sin skönhet och lockar dig att återvända gång på gång.  Tandådalens fjällområde

  Tandådalens fjällområde i Sälen är en perfekt destination för vandringsentusiaster som söker äventyr i en otroligt vacker och oförstörd natur. Med sina majestätiska fjälltoppar, frodiga dalar och glittrande sjöar är det en fröjd att utforska till fots.

  Området erbjuder ett brett utbud av vandringsleder som passar alla nivåer och intressen. En av de mest populära leder att utforska är Tandådalen runt. Denna 14 kilometer långa runda tar dig genom dramatiska landskap, över klara fjällbäckar och genom färgglada fjällängar. Under vandringen kommer du att fånga fantastiska utsikter och kanske till och med se några vilda djur i sin naturliga miljö.

  För de som är ute efter en längre och mer utmanande vandring rekommenderas Sälenfjällen. Denna sträcka på cirka 70 kilometer tar dig över höga fjällryggar och genom vackra fjällbjörkskogar. Du kommer att bli belönad med panoramavyer och en känsla av att vara bortom civilisationens gränser.

  Tandådalens fjällområde har också flera möjligheter till fjällbestigning. Till exempel kan du utmana dig själv genom att bestiga Storfjället, en av områdets högsta toppar. Utsikten från toppen är spektakulär och du kommer att känna en stor tillfredsställelse när du når målet.

  Oavsett vilken vandringsled du väljer i Tandådalens fjällområde kommer du att uppleva en fridfullhet och en stark koppling till naturen. Du kan andas in den friska fjälluften, njuta av tystnaden och ta in den vackra omgivningen. Så ge dig ut på en vandring i Tandådalens fjällområde och låt dig bli förtrollad av dess naturliga skönhet och charm.  Fulufjällets nationalpark

  Vandra i Fulufjällets nationalpark och upplev enastående natur och en riklig mångfald av djurliv i detta imponerande skyddade område. Beläget i Dalarnas län, erbjuder Fulufjällets nationalpark en unik vandringsupplevelse för naturälskare och äventyrsentusiaster.

  En av de mest kända attraktionerna i nationalparken är Njupeskärs vattenfall, det högsta i Sverige med en imponerande fallhöjd på 93 meter. En vandring till Njupeskär är en fantastisk upplevelse där du får njuta av den mäktiga synen och känna den svalkande dimman som stiger upp från fallet.

  Fulufjällets nationalpark erbjuder också en rad vandringsleder som tar dig genom vildmarken och låter dig utforska den orörda naturen. Du kan vandra längs Kungsleden, som sträcker sig genom nationalparken och erbjuder fantastiska vyer över fjällen och de omgivande skogarna.

  För de som är intresserade av botanik är nationalparken ett sant paradis. Här kan du upptäcka ett rikt växt- och blomsterliv, inklusive sällsynta arter som bara återfinns i denna region. Ta dig tid att utforska de olika vegetationstyperna, från tallskogar till myrmarker och alpina fjällängar.

  För att få en riktigt autentisk naturupplevelse kan du också boka en guidad tur med en erfaren guide som kan dela med sig av sin kunskap om områdets flora, fauna och kulturhistoria.

  Oavsett om du är en erfaren vandrare eller nybörjare, har Fulufjällets nationalpark något att erbjuda för alla. Det är en plats där du kan koppla av, återansluta med naturen och uppleva den överväldigande skönheten i det svenska fjällandskapet. Så ge dig ut på en vandring i Fulufjällets nationalpark och låt dig fascineras av dess naturliga underverk.  Hundfjällets naturreservat

  Att vandra i Hundfjällets naturreservat är att ge sig ut på en upptäcktsresa genom en fantastisk och mångfacetterad natur. Beläget i Sälen, Dalarnas vackra fjällregion, erbjuder detta naturreservat en unik vandringsupplevelse för både erfarna vandrare och nybörjare.

  Med sina böljande kullar, vidsträckta fjällplatåer och glittrande sjöar är Hundfjällets naturreservat en fröjd för ögat. Här kan du njuta av frisk luft och omgivande tystnad samtidigt som du tar del av det rika djur- och växtlivet i området. Hundfjället är även känt för sina vackra blomsterängar under sommarperioden, vilket skapar en färgsprakande och förtrollande miljö att vandra i.

  Reservatet erbjuder ett nätverk av välmarkerade vandringsleder som tar dig genom en variation av terräng och landskap. Du kan välja korta dagsturer eller längre sträckor för en mer utmanande vandring. Oavsett vilken led du väljer kan du förvänta dig att uppleva storslagna vyer över fjällen, frodiga dalar och kristallklara bäckar längs vägen.

  Hundfjällets naturreservat är också hem för en mängd olika djurarter. Du kan ha möjlighet att få syn på renar, älgar, ripor och kanske till och med lodjur eller björn om du har tur och är försiktig. Det är viktigt att respektera djuren och deras naturliga livsmiljö under din vandring.

  Oavsett om du är ute efter att uppleva lugnet och stillheten i naturen, njuta av panoramavyer eller utforska det rika djurlivet, kommer vandringen i Hundfjällets naturreservat att erbjuda dig en minnesvärd och inspirerande upplevelse. Så ta på dig vandringskängorna, packa din ryggsäck och ge dig ut på en vandring genom detta vackra och mångsidiga naturreservat.


  Kungsleden

  Sälenfjällens del av Kungsleden är en spektakulär och omtyckt sträcka på en av Sveriges mest kända vandringsleder. Denna del sträcker sig genom det vackra fjällandskapet i Sälen och erbjuder en enastående naturupplevelse för vandrare i alla nivåer. 

  Med sin imponerande skönhet och varierade terräng tar Sälenfjällens del av Kungsleden dig genom storslagna vidder, djupa dalar, kristallklara bäckar och frodiga skogar. Vandringen längs denna led ger dig möjlighet att uppleva den orörda naturen och njuta av panoramautsikter över fjällen. 

  Den Sälenfjällens del av Kungsleden sträcker sig över flera mil och kan anpassas efter dina preferenser och fysiska förmåga. Du kan välja att vandra kortare etapper som dagsturer eller ge dig ut på en längre sträcka för en mer utmanande och äventyrlig vandring. 

  Under din vandring kommer du att passera övernattningsstugor och möjligheter till tältning längs vägen. Förutom den fantastiska naturen är Sälenfjällens del av Kungsleden också känd för sin rika flora och fauna. Du kan förvänta dig att se vilda djur som renar, älgar och fåglar under din vandring. Det är viktigt att respektera djuren och deras naturliga livsmiljö genom att hålla avstånd och undvika att störa dem. 

  Oavsett om du är en erfaren vandrare eller nybörjare, kommer Sälenfjällens del av Kungsleden att erbjuda dig en oförglömlig vandringsupplevelse. Ta på dig vandringskängorna, packa ryggsäcken och ge dig ut på denna magnifika led för att upptäcka det bästa av Sälenfjällens naturskönhet.


  Grövelsjön runt - Natursköna vyer och möjligheter till fiske.

  Grövelsjön runt är en fantastisk vandringsled i Sälen som erbjuder en häpnadsväckande naturupplevelse för vandringsentusiaster. Denna populära runda tar dig med på en spektakulär resa runt den vackra Grövelsjön och dess omgivande landskap.

  Vandringen börjar vanligtvis vid Grövelsjön Fjällstation, där du kan få information och starta din utforskning. Leden tar dig genom vidsträckta fjällmarker, frodiga skogar och över kristallklara vattendrag. Du kommer att vara omgiven av storslagna fjälltoppar och böljande kullar som skapar en makalös kuliss för ditt äventyr.

  Under vandringen kan du njuta av den lugna atmosfären och den otroliga naturen som omger dig. Du kommer att passera vackra stränder längs Grövelsjön där du kan stanna upp och beundra den spektakulära utsikten. Det finns också möjlighet att fiska längs vägen, vilket ger en extra dimension till din upplevelse.

  Grövelsjön runt är en utmanande vandring som sträcker sig över cirka 45 kilometer, och det finns flera övernattningsstugor längs leden där du kan vila och njuta av en god natts sömn. Du kan också välja att campa i den vackra naturen om du föredrar det.

  Denna vandringsled är en unik möjlighet att utforska den orörda naturen i Grövelsjöområdet och få en djup förståelse för dess skönhet och mångfald. Det är en upplevelse som kommer att ge dig minnen för livet och inspirera till fortsatt äventyr i naturen.


  Hemfjällstigen - Kortare vandring med magnifika panoramavyer

  Att vandra Hemfjällstigen i Sälen är en fantastisk möjlighet att uppleva den natursköna skönheten i området. Denna vandringsled sträcker sig cirka 6 kilometer och erbjuder en perfekt balans mellan utmaning och belöning.

  Hemfjällstigen tar dig genom varierande terräng, inklusive skogar och öppna fjällmarker. Under vandringen kommer du att bli belönad med hisnande panoramavyer över Sälenfjällen och de omgivande dalarna. Utsikten är helt enkelt spektakulär och ger dig möjlighet att ta in den storslagna naturen på ett unikt sätt.

  Stigen är tydligt markerad och väl underhållen, vilket gör den lämplig för både erfarna vandrare och de som vill prova på vandring för första gången. Den relativt korta sträckan gör den också till ett perfekt val för en dagstur eller en avslappnad promenad.

  På vägen kommer du att stöta på olika växt- och djurarter som är typiska för området. Var noga med att respektera naturen och undvika att störa den lokala faunan och floran.

  Hemfjällstigen erbjuder också flera naturliga rastplatser där du kan stanna upp, njuta av en picknick eller bara koppla av och andas in den friska fjälluften.

  Oavsett om du är ute efter en lugn promenad eller en chans att utforska den vackra naturen i Sälen, kommer Hemfjällstigen att ge dig en minnesvärd vandringsupplevelse. Ta med kameran och låt dig inspireras av den enastående naturen som omger dig under denna vandring.


  Planera och njut av vandringsäventyr i Sälen - En Kort guide

  Sälen lockar inte bara med sina vintersporter, utan erbjuder även fantastiska möjligheter till vandring under sommar- och höstsäsongen. Med sin storslagna natur, vackra fjällandskap och välmarkerade vandringsleder är Sälen den perfekta destinationen för både erfarna vandrare och nybörjare. Låt oss ta en titt på denna kompletta guide för att få ut det mesta av din vandringsupplevelse i Sälen.


  Välj rätt vandringsled i Sälen för din erfarenhetsnivå och preferenser

  När det kommer till vandring erbjuder Sälenregionen ett brett utbud av vandringsleder som passar olika erfarenhetsnivåer och preferenser. Det är viktigt att välja en led som passar din kondition och den tid du har tillgänglig för vandring. 


  Förberedelser inför en säker och lyckad fjällvandring i Sälen

  Innan du ger dig ut på din vandringsäventyr är det viktigt att göra nödvändiga förberedelser för att säkerställa en trygg och trevlig upplevelse. Här är några punkter att tänka på:

  • Kolla vädret: Kontrollera väderprognosen och anpassa din utrustning och klädsel därefter för att vara förberedd på eventuella väderförändringar.
  • Packa rätt utrustning: Se till att ha rätt vandringsutrustning, inklusive bekväma vandringsskor, regnkläder, vattenflaska, solskydd, en karta och kompass.
  • Respektera naturen: Ta med dig en påse för att samla eventuell skräp och lämna inga spår efter dig. Respektera växter, djur och andra vandrare.
  • Informera någon: Berätta för någon om din vandringsplan, inklusive vilken led du tänker vandra och när du förväntas vara tillbaka.


  Boende och matalternativ för din vandringsupplevelse i Sälen

  Om du planerar en flerdagarsvandring finns det olika boendealternativ att välja mellan längs vandringslederna. Fjällstugor, vandrarhem och campingplatser erbjuder möjligheter till övernattning. Se till att boka boende i förväg om det behövs. Du kan också välja att bära med dig ett tält och sova under bar himmel för en mer äventyrlig upplevelse. Kom ihåg att följa allemansrätten och uppsatta regler för tältning.

  När det kommer till mat kan du antingen packa med dig egen mat eller köpa förnödenheter längs vägen. Om du behöver fylla på förrådet finns matbutiker och restauranger i närliggande byar och tätorter.


  Upplev naturens skönhet och njut av din vandring i Sälen

  Under din vandring i Sälen kommer du att få uppleva fantastiska naturupplevelser och panoramavyer. Ta dig tid att stanna upp, andas in den friska fjälluften och njut av lugnet och skönheten i naturen. Var uppmärksam på djurlivet och flora längs leden. Det finns chans att få se vilda djur som renar, älgar och kanske till och med en fjällräv. Var dock försiktig och håll avstånd för att inte störa eller hota djuren.

  Kom ihåg att vandring handlar inte bara om att nå slutdestinationen, utan också att njuta av själva vandringen och upplevelsen av naturen.


  Hyra stuga i Sälen för er fjällvandring, en oförglömlig upplevelse


  Att hyra stuga i Sälen under sommarmånaderna är en upplevelse som kombinerar det bästa av natur och komfort. För de som söker efter mer utrymme och lyx, erbjuder Sälengodset möjligheten att hyra stor stuga i Sälen, perfekt för större grupper eller familjer. Med upp till 20 bäddar i Sälen finns det gott om plats för alla, oavsett om ni är en stor familj eller en grupp vänner som vill utforska fjällens skönhet tillsammans.

  En lyxig stuga i Sälen hos Sälengodset innebär inte bara rymligt boende, utan också tillgång till högkvalitativa faciliteter och en nära kontakt med Sälens storslagna natur. Vandring i Sälens förtrollande landskap blir en daglig lyx som enkelt kan upplevas från ditt eget boende. Dessa stugor erbjuder den ultimata basen för att utforska områdets omfattande nätverk av vandringsleder, vilka bjuder in till äventyr och upptäckter i den friska fjälluften.

  Vare sig du är intresserad av att hyra stuga i Sälen för en lugn semester med nära och kära, eller en lyxig stuga i Sälen för att fira en speciell händelse med upp till 20 bäddar för stora sällskap, erbjuder Sälengodset det perfekta alternativet. Här kan du njuta av den oslagbara kombinationen av äventyr i det fria och avkoppling i exklusiv miljö. Upplev Sälens magi från första parkett genom att välja ett boende som matchar både dina behov och drömmar.

  Valda boenden