Allt du Behöver Veta för den Ultimata Längdskidåkningen i Sälens Snöklädda Paradis

Sälen är en av Sveriges mest populära vinterdestinationer, känd för sitt breda utbud av skid- och längdspår som tilltalar både nybörjare och erfarna åkare. Området är beläget i Dalarna, nära den norska gränsen, och erbjuder ett omfattande nätverk av välpreparerade spår. Här är en översikt över några av de mest framträdande längdspåren i Sälen:


 1. Lindvallen: Lindvallen är ett centralt område i Sälen som erbjuder flera spår med varierande svårighetsgrad. Det finns både korta slingor för nybörjare och längre spår för mer erfarna åkare. Spåren här är väl underhållna, och landskapet präglas av klassisk fjällmiljö som ger en härlig naturupplevelse.

 2. Tandådalen: Tandådalen är känt för sina utmanande spår som lockar många erfarna längdskidåkare. Spåren här sträcker sig genom både skogsmark och öppna fält, och erbjuder vacker utsikt över det omgivande landskapet. Tandådalens spår är ofta lite mer tekniska och kräver god skidfärdighet.

 3. Högfjällsspåret: Detta är ett av de mest populära spåren för de som söker högfjällsupplevelser. Spåret går på högre höjder och erbjuder enastående vyer över de snöklädda topparna. Högfjällsspåret är ett perfekt val för dem som vill kombinera skidåkning med spektakulära naturscener.

 4. Östra Tandådalen: Detta område har ett spår som är anpassat för både klassisk stil och skate. Det är en favorit bland dem som tränar inför tävlingar eller som bara vill njuta av en snabbare åktur. Spåret går genom varierande terräng, vilket gör det både roligt och utmanande.

 5. Rundan vid Sälfjällstorget: Detta är en lägre, lättillgänglig slinga som är idealisk för familjer och nybörjare. Spåret är platt och går genom vackra skogsområden, vilket gör det till en avkopplande upplevelse för de som inte är ute efter tekniska utmaningar.

 6. Kläppspåret: Kläppspåret är ett längre och mer krävande spår som erbjuder en blandning av tekniska partier och vackra naturscener. Det är populärt bland erfarna åkare som söker en utmaning.

 7. Vasaloppsspåren: Vasalopsspåren sträcker sig över en imponerande distans på 90 kilometer från Sälen till Mora och erbjuder en unik längdskidupplevelse som speglar den historiska och natursköna terrängen genom Dalarnas landskap. Under vintern prepareras detta spår för både klassisk och fristilåkning, vilket gör det tillgängligt för skidåkare med olika preferenser och färdigheter.

  Spåret går genom olika kontrollpunkter som Berga by, Smågan, Mångsbodarna, Risberg, Evertsberg, Oxberg, Hökberg, Eldris och slutligen Mora. Varje del av spåret har sina egna karaktäristiska egenskaper, från öppna landskap till tätare skogspartier, och erbjuder regelbundna prepareringar för att säkerställa bästa möjliga skidupplevelse. Under Vasaloppets vintervecka blir detta spår scenen för olika lopp som Tjejvasan, Öppet Spår, och själva Vasaloppet, med aktiviteter och evenemang som lockar deltagare och åskådare från hela världen. 


Förutom de spår redan nämnts finns flera andra längdspår i Sälen enligt Skidspår.se. Dessa inkluderar Gruven-Färdkällan-Renvägen, Gubbmyren, Hemfjällstangen, Hundfjället, Högfjällshotellet, Myrflodammen-Orrliden-Gilleråsen och Stöten. Varje spår har sina unika egenskaper och erbjuder olika terrängtyper och utmaningar för skidåkare på alla nivåer


Varje spår i Sälen är unikt och erbjuder olika typer av terräng och svårighetsgrader. För att underhålla och säkerställa säkerheten på spåren arbetar Sälen med att regelbundet preparera och kontrollera dem, vilket inkluderar spårdragning och snökontroll. Dessutom finns det ofta servicepunkter längs spåren där åkare kan värma sig, fylla på med energi eller få hjälp om det behövs.


Sälen är en idealisk destination för längdskidåkning tack vare sin mångsidighet och kvalitet på spåren. Oavsett om du är ute efter en lugn tur i skogen eller en högintensiv träning på högfjället, har Sälen något att erbjuda.Hur ser spåren ut just nu

Vintern i Sälen förvandlar landskapet till en vit dröm för längdskidåkare, med dess över 200 kilometer av spår som lockar entusiaster från såväl nära som fjärran. Denna mångfald av spår, som erbjuder allt från lätta turer i skyddade skogsmiljöer till utmanande sträckor i öppen fjällterräng, gör Sälen till en av de mest eftertraktade destinationerna för längdskidåkning i Norden. För att få ut det mesta av din tid på skidorna är det dock avgörande att du håller dig informerad om spårens status. Här delar vi med oss av viktiga tips och resurser för att hjälpa dig planera den perfekta skiddagen.

Håll Dig Uppdaterad med Skidspår.se

För den senaste informationen om spårens skick i Sälen är Skidspår.se din bästa vän. Denna webbplats tillhandahåller realtidsuppdateringar om vilka spår som nyligen har preparerats, samt vilka spår som erbjuder de bästa förutsättningarna för olika typer av skidåkning. Oavsett om du föredrar en lugn tur genom tysta skogar eller en intensiv träning på tävlingsspår, gör Skidspår.se det enkelt för dig att välja rätt spår baserat på aktuella förhållanden.


Tips för en Oförglömlig Skidupplevelse

 • Planera i Förväg: Gör det till en vana att kontrollera spårstatus kvällen före eller tidigt på morgonen innan du ger dig ut. Detta säkerställer att du kan välja de bästa spåren för dagen baserat på nysnö, spårpreparering och väderförhållanden.
 • Välj Rätt Spår: Använd informationen från Skidspår.se för att välja spår som passar din skidnivå och preferenser. Detta ökar inte bara din njutning utan hjälper också till att förbättra din skidteknik.
 • Var Utrustad: Anpassa din utrustning efter de rådande snöförhållandena. Korrekt vallning och utrustning som är anpassad för temperaturen och snötypen kan göra stor skillnad på din skidupplevelse.
 • Säkerhet Först: Att följa spårens riktlinjer och vara medveten om din omgivning är grundläggande för en säker och njutbar skidtur. Respektera andra skidåkare och naturen runt omkring dig.


Sälen är utan tvekan en destination där varje längdskidåkare kan finna sitt eget vinteräventyr, oavsett ambition och skicklighetsnivå. Genom att hålla dig informerad om spårens status kan du anpassa dina skidturer för att dra nytta av de bästa förutsättningarna, vilket förhöjer din upplevelse av Sälens fantastiska vinterlandskap.

Hyr stuga i Sälen hos Sälengodset

Medan du planerar din skidresa till Sälen, varför inte göra upplevelsen ännu mer minnesvärd genom att boka ditt boende hos Sälengodset? Deras lyxiga stugor erbjuder den perfekta basen för att utforska allt vad Sälen har att erbjuda, från spännande skidspår till avkopplande kvällar framför brasan. Sälengodset tar din vintersemester till nya höjder med sin kombination av komfort, stil och närhet till Sälens bästa skidspår.


Vare sig du söker adrenalinfyllda dagar på skidorna eller lugna stunder i vacker natur, är Sälen platsen för dig. Och med rätt förberedelser och experttips kan du maximera din njutning av längdskidåkningen. Genom att bo på Sälengodset får du inte bara tillgång till förstklassiga skidspår, utan även möjligheten att njuta av högkvalitativa faciliteter som gör varje ögonblick av din semester speciell. Från den varma och inbjudande atmosfären i deras stugor, komplett med bekväma vardagsrum och mysiga eldstäder, till de lyxiga bekvämligheterna som inomhus- och utomhusjacuzzis och bastur – allt är designat för att skapa en oförglömlig upplevelse.


Efter en dag fylld av skidåkning i Sälens pittoreska landskap, finns det inget bättre än att återvända till din egen privata stuga för att slappna av och återhämta sig. Oavsett om du föredrar att sjunka ner i en jacuzzi under stjärnklar himmel eller kura upp framför en brinnande eldstad med en god bok, har Sälengodset det perfekta utrymmet för dig. Deras boenden är också idealiska för att umgås med familj och vänner, med rymliga kök och matplatser där ni kan dela dagens äventyr över en hemlagad måltid.


Förutom de otaliga skidspåren och vinteraktiviteterna erbjuder Sälen även en mängd andra attraktioner, från lokala restauranger som serverar traditionella svenska rätter till kulturevenemang och avkopplande spa-upplevelser. Med Sälengodset som din bas, är alla dessa upplevelser inom räckhåll, och personalen är alltid redo att rekommendera eller hjälpa till med bokningar för att säkerställa att din vistelse blir så berikande och bekymmersfri som möjligt.


Att planera din skidsemester i Sälen med Sälengodset innebär att varje detalj av din resa är omsorgsfullt tänkt på, från det ögonblick du anländer till den dag du motvilligt måste lämna detta vinterparadis. Det är dags att skapa minnen som varar livet ut, omgivna av den fantastiska skönheten i Sälens fjällvärld. Oavsett om du är en erfaren skidåkare som söker nya utmaningar eller någon som längtar efter att uppleva vinterns lugn och ro, välkomnar Sälengodset dig att upptäcka allt det som gör Sälen till ett så speciellt resmål.

Boka din stuga i sälen idag!

Få inspiration till din nästa resa med våra blogginlägg. Läs om lyxiga stugor och följ oss på Instagram för de senaste uppdateringarna. Få tips om sommaraktiviteter och träningsresor. Utforska Sälen året runt och besök botaniska trädgården. Håll dig uppdaterad om längdskidspårens status. Upptäck mer på vår blogg.

Valda boenden