Boende i sälen under Vasaloppsveckan

Ett av de praktiska aspekterna av Vasaloppet är frågan om boende. Under Vasaloppsveckan är efterfrågan på komfortabelt och tillgängligt boende i närheten av tävlingsrutten mycket hög. Många deltagare och besökare väljer att hyra stuga under Vasaloppsveckan för att säkerställa att de har en avslappnad bas att utgå ifrån. Sälengodset, beläget i hjärtat av den svenska fjällvärlden, erbjuder en idealisk lösning med sina lyxiga och rymliga stugor. Att hyra stor stuga under Vasaloppet ger grupper och familjer möjlighet att bo tillsammans, kombinera deltagande i loppet med en minnesvärd fjällsemester. Vare sig det gäller träning inför loppet eller återhämtning efteråt, är Sälengodset ett utmärkt boende för Vasaloppet, med stugor som är utrustade med alla moderna bekvämligheter för att optimera vistelsen.

Hyr stuga i Sälen hos Sälengodset

Vasaloppsveckan – En Festival av Skidtävlingar

Vasaloppsveckan, som traditionellt infaller under vecka 9, är mycket mer än bara det klassiska Vasaloppet. Veckan är en festival av skidtävlingar som lockar skidåkare på alla nivåer. Från Öppet Spår, där amatörer får testa på Vasaloppets bana, till Tjejvasan, ett lopp speciellt för kvinnliga deltagare, erbjuder veckan något för alla. Ungdomslopp och kortare distanser ser till att även yngre åkare och mindre erfarna deltagare kan njuta av denna historiska tävlingsatmosfär. Veckan avslutas med det 90 kilometer långa Vasaloppet, som är höjdpunkten och drar till sig skidåkare från hela världen.


Vasaloppsveckan:

 • Fredag 21 februari, Vasaloppet 30
 • Lördag 22 februari, Tjejvasan
 • Söndag 23 februari, Öppet Spår söndag, Ungdomsvasan
 • Måndag 24 februari, Öppet Spår måndag 90, 30
 • Tisdag 25 februari, Vasaloppet 45
 • Fredag 28 februari, Stafettvasan, Nattvasan 30, 45, 90
 • Lördag 1 mars, Vasaloppet 10
 • Söndag 2 mars, 101:a Vasaloppet


Vasaloppet Året Runt – Lopp för Alla Säsonger

Vasaloppet är unikt inte bara för dess vinteraktiviteter men även för att det erbjuder tävlingar året runt. Förutom det traditionella skidloppet på vintern, lockar Vasaloppet under sommaren deltagare till Cykelvasan, en mountainbiketävling som följer samma historiska rutt. Under Augusti arrangeras Löparvasan, en utmanande terränglöpning som också den följer de pittoreska stigarna från Sälen till Mora. Sälengodset är det perfekta boendet för deltagare i alla dessa evenemang, tack vare dess läge och faciliteter. Med möjlighet att hyra stuga i Sälen för varje säsong, erbjuder Sälengodset en fantastisk bas oavsett vilken Vasaloppstävling du deltar i.


Vasaloppen

 • SKIDLOPP
 • CYKELLOPP
 • LÖPPLOPP


Boka ditt boende i tid vaslopps veckorna bokas tidigt, Kontakta oss för hyra stuga i sälen för ditt lopp

Vad är Vasaloppet?

Vasaloppet är inte bara Sveriges mest ikoniska skidlopp utan även ett djupt rotat kulturellt fenomen som årligen lockar tusentals deltagare från hela världen. Med en distans på 90 kilometer mellan Sälen och Mora, utgör loppet en enorm fysisk och mental utmaning samt ett firande av svensk historia och uthållighet.


Historisk bakgrund

Vasaloppets ursprung kan spåras tillbaka till en dramatisk händelse år 1521, när den blivande kungen Gustav Vasa flydde från danska trupper. Hans flykt blev så småningom en inspirationskälla för loppet, som först genomfördes 1922. Idén föddes ur en tidningsartikel som uppmanade till firande av denna nationella hjälte, och det första loppet lockade ett modigt fåtal som trotsade de tuffa vinterförhållandena för att återskapa Vasas flykt.


Utveckling och förändringar

Från dess blygsamma början har Vasaloppet växt till att bli en massiv årlig händelse. I takt med att loppets popularitet ökade, introducerades flera andra lopp under Vasaloppsveckan, inklusive Tjejvasan och Öppet Spår, vilket gjorde evenemanget tillgängligt för en bredare grupp av skidåkare, oavsett kön eller skidvana. Tekniska innovationer och förändrade regler har fortsatt att utveckla loppets format för att förbättra både säkerhet och deltagarupplevelse.


Kulturell och social betydelse

Vasaloppet är en djupt integrerad del av den svenska kulturen, symboliserande nationell stolthet och gemenskap. Det är också en viktig drivkraft för vinterturism i regionen Dalarna. Varje år samlas människor från alla världens hörn för att uppleva denna unika händelse, vare sig de deltar som åkare eller hejar på vid sidan av spåret.


Ekonomisk påverkan

Evenemanget genererar betydande ekonomiska fördelar för den lokala ekonomin genom att dra till sig besökare och turister, vilka spenderar pengar på allt från logi till lokalproducerade souvenirer. Partnerskap med nationella och internationella sponsorer bidrar även till att öka loppets globala räckvidd och medieintresse.


Tränings- och förberedelseaspekter

Förberedelserna för att delta i Vasaloppet är omfattande. Deltagarna spenderar månader med att träna uthållighet och teknik för att kunna hantera de krävande förhållandena. Råd och tips från tidigare åkare är ofta guld värda och en viktig del av förberedelserna för nya deltagare.


Memorable Moments

Genom åren har Vasaloppet varit scenen för otaliga minnesvärda ögonblick, från rekordbrytande prestationer till inspirerande historier om personlig triumf. Loppet har lockat deltagare från olika samhällsskikt, inklusive kända idrottare och till och med kungligheter.


Framtidsperspektiv

Medan Vasaloppet står inför framtida utmaningar som klimatförändringar och en förändrad digital landskap, arbetar arrangörerna aktivt för att säkerställa att loppet fortsätter att vara relevant och engagerande. Fokus ligger på att hålla traditionen levande samtidigt som man anpassar sig till nya teknologier och deltagarnas förändrade behov.


Avslutning

Vasaloppet är mer än bara en skidtävling; det är en årlig manifestation av svensk kultur, historia och gemenskap. Genom att förena människor i sportens och sammanhållningens namn fortsätter det att vara en källa till inspiration och stolthet för många. Med varje lopp skrivs ett nytt kapitel i dess rika historia, och det lovar att fortsätta vara en del av den svenska själen för generationer framöver.


Boka boende i Sälen hos SäLengodset

Sälengodset erbjuder en exklusiv och minnesvärd upplevelse i hjärtat av Sälens förtrollande landskap. Våra lyxiga stugor kombinerar modern komfort med autentisk charm, perfekt för både vinteräventyr och sommarupplevelser. Med ett stort utbud av aktiviteter och bekvämligheter, inklusive skidåkning, vandring och spa, är Sälengodset den ultimata destinationen för både avkoppling och äventyr. Upptäck mer om våra faciliteter och boka din nästa vistelse för en unik semester i exklusiv miljö.


Läs mer om våra stora stugor i Sälen här

Valda boenden